akademia dietetyki

DIETETYKA KLINICZNA


Właściwe żywienie pacjenta stanowi integralną część procesu jego leczenia. Dietetyka kliniczna jest nauka o żywieniu człowieka chorego dynamicznie rozwijającą się w ostatnim czasie. Prowadzenie żywienia klinicznego wymaga często kompleksowej i aktualnej wiedzy. Poniżej przedstawiamy poszczególne artykuły dotyczące niniejszej tematyki.

  • dietetyka kliniczna - żywienie w chorobach

Baza wiedzy jest współfinansowana przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej 
w ramach Rządowego programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych

Jak zapobiec alergii u dziecka?

Układ immunologiczny (odpornościowy) nie zawsze funkcjonuje prawidłowo. Czasem wykazuje swego rodzaju nadwrażliwość na czynniki z pozoru zupełnie nieszkodliwe.

Zalecenia żywieniowe w hiperaldosteronizmie

Celem leczenia hiperaldosteronizmu jest normalizacja ciśnienia tętniczego, stężenia potasu w surowicy oraz wydzielania aldosteronu.

Interakcje leków z żywnością

Stosując wszelkiego rodzaju lekarstwa człowiek oczekuje aby działały szybko i skutecznie. Aby sprostać tym wymaganiom muszą być zachowane pewne warunki.

Lecz się grzybami!

Grzyby medyczne mogą stanowić bardzo ważny element w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Ich zastosowanie wywodzi się z tradycyjnej medycyny ludowej.

Znaczenie diety w procesie leczenia ran odleżynowych

Odleżyna jest uszkodzeniem skóry oraz tkanek leżących w głębszych warstwach. Powstaje pod wpływem długotrwałego ucisku, tarcia bądź obu tych czynników jednocześnie.

Dieta nisko-histaminowa w zespole nietolerancji histaminy

W dobie żywności przetworzonej, różnego rodzaju dodatków poprawiających walory sensoryczne artykułów spożywczych, o wystąpienie niepożądanych reakcji na pokarm jest bardzo łatwo.

Jak przygotować się do badań laboratoryjnych?

Rutynowe badania zlecane przez lekarza to główne narzędzie diagnostyczne, lecznicze oraz profilaktyczne. Zdarza się często, że pomimo zastosowania właściwych technik laboratoryjnych przez diagnostę wynik nie odpowiada rzeczywistemu stanowi pacjenta.

Dieta receptą na autyzm

Autyzm jest zaburzeniem neurorozwojowym, obejmującym schorzenia takie jak: zespół deficytu uwagi, uogólnione upośledzenie, zespół nadpobudliwości psychoruchowej i zespół Aspergera. 

Związek metabolitów tryptofanu obecnego w żywności z występowaniem zespołu jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego jest coraz powszechniej występującą jednostką chorobowąw krajach rozwiniętych, a czynniki wpływające na jego powstawanie nie są do końca poznane.  

Dietoterapia w przewlekłym zapaleniu trzustki o podłożu genetycznym

Przewlekłe zapalenie trzustki jest postępującą chorobą dotyczącą trzustki, która charakteryzuje się nieodwracalnymi zmianami morfologicznymi, powodująca ból i/lub zmniejszenie zewnątrzwydzielniczej funkcji tego gruczołu. 

Żywienie podczas chemioterapii

W Polsce, co roku na choroby nowotworowe zapada 150 000 osób, a ponad połowa zgonów na świecie spowodowana jest nowotworami złośliwymi. Zachorować może każdy niezależnie od płci i wieku, niestety w Polsce nowotwór wykrywany jest we wczesnym stadium zaledwie u 30 – 40% chorych.

Dieta jako czynnik wspomagający leczenie łuszczycy

Wyniki badań sugerują, że prawidłowy tryb życia, w tym sposób żywienia, odgrywa istotną rolę - zarówno w przebiegu leczenia łuszczycy, jak i w profilaktyce powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Karmienie piersią - podwójna korzyść

Większość kobiet decyduje się na karmienie piersią bez wahania, część natomiast świadomie rezygnuje z tego działania, nie do końca zdając sobie sprawę, jakie niesie ono ze sobą konsekwencje.

Karmienie piersią - podwójna korzyść

Większość kobiet decyduje się na karmienie piersią bez wahania, część natomiast świadomie rezygnuje z tego działania, nie do końca zdając sobie sprawę, jakie niesie ono ze sobą konsekwencje.

Witamina B17 - cudowny lek na raka czy trujący cyjanek?

W tradycyjnych spisach witamin próżno by szukać witaminy z grupy B o numerze 17. A jednak taki symbol pojawia się coraz częściej w rozmaitych entuzjastycznych doniesieniach na temat alternatywnych sposobów leczenia nowotworów.

rożne pieczywo

Celiakia – stare i nowe metody leczenia

Celiakia inaczej choroba trzewna jest chorobą autoimmunologiczną wynikającą z ekspozycji na gluten i złożonego współdziałania różnych czynników środowiskowych i genetycznych.

waga i centymetr krawiecki

Ocena stanu odżywienia - narzędzia i metody badań antropometrycznych

Ważnym elementem każdego postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i ocena stanu odżywienia pacjenta.

« Powrót do strony głównej

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź