Dietetyka - baza wiedzy


Dietetyka jest interdyscyplinarną nauką z obszaru medycyny - zajmującą się sposobem żywienia człowieka chorego i zdrowego. Ewolucja sposobu zywienia człowieka, postęp technologii żywności i rozwój nauki o żywieniu człowieka wymaga stałego podnoszenia wiedzy specjalistów z tej dziedziny. Poniżej przedstawiamy artykuły z obszaru dietetyki.

diabelek-aniolek.jpg
escherichiacoli.jpg

Przeszczepienie mikroflory kałowej

20.04.2018

Celem FMT jest korekcja dysbiozy, a zatem wymiana mikrobioty naturalnie bytującej w jelitach człowieka, której skład i funkcjonowanie zostały zaburzone (np. przez działanie antybiotyków) na nową, pochodzącą od zdrowego dawcy. FMT to dosłownie “przeszczepienie kału”.

truskawka.jpg

Neurogastronomia – o niezwykłej roli zmysłów w codziennym życiu

06.04.2018

Smak nie jest u człowieka zaliczany do zmysłów niezbędnych do przetrwania i zachowania zdrowia. Coraz częściej jednak postuluje się, że wiele mechanizmów rządzących fizjologią naszego organizmu nie jest w pełni poznanych.Jednym z nich niewątpliwie pozostaje smak, w kształtowaniu którego, jak się okazuje, bierze udział wiele innych zmysłów.

cukrzyca.jpg

Farmakoterapia cukrzycy. Dowiedz się, w jaki sposób działają leki, które zażywasz

06.04.2018

Cukrzyca jest chorobą o postępującym charakterze. Powikłania są bardzo poważne, dlatego też zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, farmakoterapia obniżająca hiperglikemię ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu i hamowaniu postępu przewlekłych powikłań cukrzycy.

fotolia_70301476_subscription_monthly_m.jpg

Czym są zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego?

03.04.2018

Istnieje szereg dolegliwości, dla których nie da się wskazać uchwytnej przyczyny w postaci zmian organicznych lub biochemicznych. Wiele z takich zaburzeń dotyka przewodu pokarmowego i określa się je mianem czynnościowych chorób układu pokarmowego.

background-1239436_960_720.jpg

Cytrusy w diecie redukcyjnej

28.03.2018

Przeprowadzenie kuracji cytrusowej jest wskazane dla każdego, kto chciałby pozbyć się z organizmu substancji szkodliwych, magazynowanych przez lata. Regularnie spożywanie owoców cytrusowych pomoże oczyścić organizm, korzystnie wpłynie na  redukcję masy ciała oraz znacząco poprawi stan skóry.

hand-tool-medicine-health-measurement-monitor-455443-pxhere.com.jpg

Indeks glikemiczny – niski czy wysoki ? Który lepszy ?

26.03.2018

Dieta oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym wywiera korzystny wpływ przede wszystkim w grupie chorych na cukrzycę. Stosowana jest również w przypadku zaburzeń  lipidowych i u osób zagrożonych chorobą niedokrwienną serca.  Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ diety o niskim IG w leczeniu chorób dietozależnych.

word-dry-bean-pattern-food-cooking-1201454-pxhere.com.jpg

Czy białko roślinne wystarczy?

23.03.2018

Z punktu widzenia zdrowotnego konieczne jest nie tylko dostarczenie z pokarmem odpowiedniej ilości danego białka, ale także, aby jego źródło było zróżnicowane. Co więc z osobami, które chcą lub muszą zrezygnować z białka zwierzęcego? Czy białko roślinne jest wystarczające dla organizmu?

woman-1031000_960_720.jpg

Dieta seniora XXI wieku

22.03.2018

Celem postępowania dietetycznego u osób starszych jest nie tylko opóźnianie procesów związanych ze starzeniem się, ale także dążenie do zachowania możliwie najlepszej sprawności ruchowej i intelektualnej przy zapewnieniu jak najwyższego komfortu życia.

fotolia_22008645_subscription_monthly_xl.jpg

Anemia megaloblastyczna – przypadłość kobieca

22.03.2018

Anemia megaloblastyczna to choroba, w której z powodu niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego zmniejsza się ilość wytwarzanych krwinek czerwonych lub ich jakość. 

fotolia_56300947_subscription_monthly_m.jpg

Leczenie żywieniowe - pożywienie w kroplówce

22.03.2018

Leczenie żywieniowe, nazywane inaczej żywieniem klinicznym, stanowi postępowanie lekarskie. Składniki pokarmowe dostarczane są w postaci zwykłych produktów odżywczych, płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania. 

cupcake-2565913_960_720.jpg

Wartości odżywcze kwiatów jadalnych

19.03.2018

Wiele kwiatów jest naturalnym źródłem związków biologicznie czynnych z korzyścią dla zdrowia ludzi. Obecne badania nad wartością odżywczą kwiatów jadalnych wskazują na wysoką zawartość składników mineralnych, witamin, błonnika oraz substancji śluzowych. 

fotolia_29135151_subscription_monthly_m.jpg

Siła nawyków żywieniowych, czyli dlaczego warto jeść uważnie. Mindful eating

12.03.2018

Uważność (ang. mindfulness), w tym uważne jedzenie (ang. mindful eating), wywodzi się z tradycji buddyjskich. Jej podstawowym (i w teorii pozornie prostym) złożeniem jest koncentracja na obecnej chwili, aktualnie wykonywanej czynności i towarzyszących jej odczuciach oraz unikanie oceniania. 

elder.jpg

Antyoksydanty w diecie - czyli co jeść aby zachować młody wygląd

05.03.2018

Skuteczne w walce z wolnymi rodnikami są związki o właściwościach przeciwutleniających, do których należą między innymi witamina A, C, E, polifenole oraz karotenoidy. Organizm nie syntetyzuje ich samodzielnie, więc konieczne jest dostarczanie ich z dietą.

kolorowy_kalafior.jpg

Nowa żywność 2018 r.

23.02.2018 r.

Zgodnie z definicją termin "nowa żywność" oznacza żywność lub jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 roku. Status nowej żywności mogą posiadać środki ogólnego spożycia, środki wzbogacane, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety.

zielona_herbata.jpg

Zielona herbata w świetle badań

09.02.2018

Każdy z nas nieraz słyszał o właściwościach prozdrowotnych zielonej herbaty, ale czy tak naprawdę jej spożycie może przynieść odczuwalne dla nas korzyści? 

dna_2_1.jpg

Jak dieta wykorzystuje indywidualne różnice w kodzie genetycznym

30.01.2018

Obecnie prowadzone badania mają na celu zidentyfikowanie różnic na poziomie genetycznym, które wykazują znaczenie kliniczne, a także wykorzystać je do tworzenia specjalnych planów żywieniowych i rozwoju dietetyki spersonalizowanej.

bakterie_2.jpg

Mikroflora jelitowa - jelita, bakterie i mózg- co mają wspólnego?

24.01.2018

W ostatnich latach wśród naukowców pojawiło się duże zainteresowanie związkiem pomiędzy mikrobiotą jelitową (czyli mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym) a pracą układu nerwowego. Początkowo może się to wydawać dziwne, w końcu co mogą mieć wspólnego bakterie w jelicie z naszym mózgiem?

struszek.jpg

Terapeutyczny potencjał żywienia, czyli....

22.01.2018

W obliczu starzenia się populacji, profilaktyka i opóźnianie rozwoju chorób związanych z wiekiem staje się nadrzędnym celem nauki i medycyny. W ostatnich latach opublikowano kilka niezwykle ciekawych badań z zakresu wykorzystania żywienia w zapobieganiu utraty funkcji fizjologicznych naszego organizmu w czasie. 

no-gluten-bread.jpg

Dieta bezglutenowa - między koniecznością a modą

19.01.2018

Temat równie modny, co kontrowersyjny, domaga się odpowiedzi na pytanie: komu ta dieta faktycznie jest dedykowana? Aby udzielić rzetelnej odpowiedzi, warto zapoznać się z treścią aktualnych wytycznych i wiarygodnych doniesień naukowych.

ortoreksja_3.jpg

Ortorektyk - cechy osobowości

18.01.2018

Wraz z większą świadomością społeczeństwa na temat zdrowia coraz więcej osób zaczęło przestrzegać zasad racjonalnego odżywania. Zaczęto zwracać dużą uwagę na produkty spożywcze, ich pochodzenie oraz jakość. Jednak przesadne dbanie o zdrowie paradoksalnie może doprowadzić do poważnej choroby.

morele.jpg

Gorzka prawda o amigdalinie

17.01.2018

Nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce, a liczba chorych nieustannie rośnie. W związku z tym nieustannie prowadzi się badania nad nowymi metodami zapobiegania i leczenia tych schorzeń.

zywienie-chorych-z-przewleklym-zapaleniem-trzustki.jpg

Żywienie chorych na przewlekłe zapalenie trzustki

25.08.2017

Ważnym czynnikiem leczniczym w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki jest racjonalne żywienie. Powinno ono uwzględniać oprócz okresu choroby, również jej przebieg i stan fizyczny chorego

zywienie-w-chorobie-lesniowskiego-crohna.jpg

Dieta chorego na chorobę Leśniowskiego-Crohna

23.08.2017

Pacjenta z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno sie potraktować indywidualnie, gdyż każdy element jego leczenia w tym żywieniowego jest uzależniona od jego stanu.

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

image_1.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

image_3.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

image_5.jpg

Paweł Janus

Kraków

image_14.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

image_20.jpg

Olga Mrawiec

Warszawa


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...