Dietetyka - baza wiedzy


Dietetyka jest interdyscyplinarną nauką z obszaru medycyny - zajmującą się sposobem żywienia człowieka chorego i zdrowego. Ewolucja sposobu zywienia człowieka, postęp technologii żywności i rozwój nauki o żywieniu człowieka wymaga stałego podnoszenia wiedzy specjalistów z tej dziedziny. Poniżej przedstawiamy artykuły z obszaru dietetyki.

diabelek-aniolek.jpg
kolorowy_kalafior.jpg

Nowa żywność 2018 r.

23.02.2018 r.

Zgodnie z definicją termin "nowa żywność" oznacza żywność lub jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 roku. Status nowej żywności mogą posiadać środki ogólnego spożycia, środki wzbogacane, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety.

zielona_herbata.jpg

Zielona herbata w świetle badań

09.02.2018

Każdy z nas nieraz słyszał o właściwościach prozdrowotnych zielonej herbaty, ale czy tak naprawdę jej spożycie może przynieść odczuwalne dla nas korzyści? 

dna_2_1.jpg

Jak dieta wykorzystuje indywidualne różnice w kodzie genetycznym

30.01.2018

Obecnie prowadzone badania mają na celu zidentyfikowanie różnic na poziomie genetycznym, które wykazują znaczenie kliniczne, a także wykorzystać je do tworzenia specjalnych planów żywieniowych i rozwoju dietetyki spersonalizowanej.

bakterie_2.jpg

Jelita, bakterie i mózg- co mają wspólnego?

24.01.2018

W ostatnich latach wśród naukowców pojawiło się duże zainteresowanie związkiem pomiędzy mikrobiotą jelitową (czyli mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym) a pracą układu nerwowego. Początkowo może się to wydawać dziwne, w końcu co mogą mieć wspólnego bakterie w jelicie z naszym mózgiem?

struszek.jpg

Terapeutyczny potencjał żywienia, czyli....

22.01.2018

W obliczu starzenia się populacji, profilaktyka i opóźnianie rozwoju chorób związanych z wiekiem staje się nadrzędnym celem nauki i medycyny. W ostatnich latach opublikowano kilka niezwykle ciekawych badań z zakresu wykorzystania żywienia w zapobieganiu utraty funkcji fizjologicznych naszego organizmu w czasie. 

no-gluten-bread.jpg

Dieta bezglutenowa - między koniecznością a modą

19.01.2018

Temat równie modny, co kontrowersyjny, domaga się odpowiedzi na pytanie: komu ta dieta faktycznie jest dedykowana? Aby udzielić rzetelnej odpowiedzi, warto zapoznać się z treścią aktualnych wytycznych i wiarygodnych doniesień naukowych.

ortoreksja_3.jpg

Ortoreksja - choroba jako skutek procesu żywienia

18.01.2018

Wraz z większą świadomością społeczeństwa na temat zdrowia coraz więcej osób zaczęło przestrzegać zasad racjonalnego odżywania. Zaczęto zwracać dużą uwagę na produkty spożywcze, ich pochodzenie oraz jakość. Jednak przesadne dbanie o zdrowie paradoksalnie może doprowadzić do poważnej choroby.

morele.jpg

Gorzka prawda o amigdalinie

17.01.2018

Nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce, a liczba chorych nieustannie rośnie. W związku z tym nieustannie prowadzi się badania nad nowymi metodami zapobiegania i leczenia tych schorzeń.

zywienie-chorych-z-przewleklym-zapaleniem-trzustki.jpg

Żywienie chorych na przewlekłe zapalenie trzustki

25.08.2017

Ważnym czynnikiem leczniczym w przebiegu przewlekłego zapalenia trzustki jest racjonalne żywienie. Powinno ono uwzględniać oprócz okresu choroby, również jej przebieg i stan fizyczny chorego

zywienie-w-chorobie-lesniowskiego-crohna.jpg

Dieta chorego na chorobę Leśniowskiego-Crohna

23.08.2017

Pacjenta z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinno sie potraktować indywidualnie, gdyż każdy element jego leczenia w tym żywieniowego jest uzależniona od jego stanu.

przewlekle-zapalenia-trzustki-przyczyny.jpg

Przewlekłe zapalenie trzustki

22.08.2017

Przewlekłe zapalenie trzustki jest to nienowotworowa choroba przebiegająca przewlekle, dotycząca trzustki.  Choroba ta charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu.

dieta-i-zywienie-zespol-zlego-wchlaniania.jpeg

Zespół złego wchłaniania - leczenie i żywienie

22.08.2017

Zaburzenia wchłaniania są jednym z najczęściej występujących u ludzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wydawać by się mogło, że  stan ten dotyczy tylko ludzi chorujących na ciężkie przewlekłe choroby.

zespol-uposledzonego-wchlaniania-i-trawienia.jpg

Zespół upośledzonego trawienia i wchłaniania

21.08.2017

Zespół złego wchłaniania definiowany jest często jako niezdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.

jak-schudnac-wlasciwe-podejscie-do-diety.jpg

Jak schudnąć? - właściwe i skuteczne podejście do diety

18.08.2017

Problem nadmiernej masy ciała dotyczy coraz większej grupy polskiego społeczeństwa. Walka z nadwagą i otyłością prowadzona jest zarówno przez dietetyków jak i specjalistów innych dziedzin.

rodzaje-glodowek.jpg

Jaką głodówkę wybrać? - rodzaje głodówek

19.04.2017

Jest wiele odmian głodówek które choć bazują na jednym mechanizmie to sposób ich prowadzenia jest różny. Dlatego najważniejsze jest aby dobrać długość i metodę głodówki do własnego organizmu.

spirulina-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosc-odzywcza.jpg

Spirulina - właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie

11.04.2017

Rynek ze zdrową żywnością obfituje z dnia na dzień w coraz to nowsze środki spożywcze. Od niedawna obserwuje się coraz szersze zainteresowanie algami morskimi

glodowka-etapy.jpg

Etapy głodówek - zmiany zachodzące w organizmie

03.04.2017

Mechanizm działania głodówek na ludzki organizm badany był od wieków. Naukowa akceptacja tej restrykcyjnej diety opierała sie na dowodach świadczących o jej skuteczności.

erytrol-zastosowanie-wady-i-zalety.jpg

Zalety i wady erytrolu - zastosowanie słodzika

31.03.2017

Erytrol – błyszczący, biały, kryształowy proszek przypominający cukier stołowy. Zastosowanie? Niskokaloryczny słodzik nadający słodki smak produktom spożywczym, pozyskiwany na drodze fermentacji. 

zmiany-w-mozgu-u-anorektyczki.jpg

Zmiany w budowie i funkcjonowaniu układu nerwowego u anorektyków

28.03.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu anoreksja była traktowana jako zaburzenie będące skutkiem uszkodzenia podwzgórza, obecnie jest zaklasyfikowana jako zaburzenie psychiczne.

mniszek-lekarski-wykorzystanie.jpg

Wykorzystanie mniszka lekarskiego i pokrzywy zwyczajnej w kuchni

20.03.2017

Natura jest bogata w najzdrowsze, najwspanialsze i najtańsze rośliny zielarskie. Dziś kiedy powraca moda na zdrową ekologiczną żywność, warto zwrócić uwagę na właściwości chwastów.

na-glodowce-marchewka.jpg

Wpływ głodówki na metabolizm

20.03.2017

Głodówka to specyficzny sposób żywienia - mająca na celu całkowite wyeliminowanie pokarmów, a czasami także wody i innych napojów, wyeliminowanie produktów kalorycznych, tłustych i ciężkostrawnych lub niektórych grup produktów takich jak mięso.

cel-odchudzanie-motywacja.jpg

Odchudzanie zaczyna się w głowie

16.03.2017

Dokładne, mierzalne, ambitne... cele. Rzucamy papierosy, kilogramy w zamian za regularność uprawiania sportu, systematyczność nauki języka obcego i konsekwencję w spełnianiu swojej listy marzeń. 

cechy-osobowosci-osob-chorych-na-anoreksje.jpg

Cechy osobowościowe osób chorych na anoreksję

14.03.2017

Najwcześniejsze opisy świadomego ograniczania ilości pożywienia które doprowadzało do wyniszczenia organizmu pochodzą ze starożytności i średniowiecza.

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

image_1.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

image_3.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

image_5.jpg

Paweł Janus

Kraków

image_14.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

image_20.jpg

Olga Mrawiec

Warszawa


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...