Dietetyka - baza wiedzy


Dietetyka jest interdyscyplinarną nauką z obszaru medycyny - zajmującą się sposobem żywienia człowieka chorego i zdrowego. Ewolucja sposobu zywienia człowieka, postęp technologii żywności i rozwój nauki o żywieniu człowieka wymaga stałego podnoszenia wiedzy specjalistów z tej dziedziny. Poniżej przedstawiamy artykuły z obszaru dietetyki.

diabelek-aniolek.jpg
sushi_1.jpg

Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni

21.06.2018

Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z ryżem, sushi, zieloną herbatą i rybami. Ważne miejsce zajmuje także soja i jej przetwory. W Polsce istnieje wiele restauracji oferujących sushi. W ostatnich latach popularność zdobywają także inne potrawy i produkty, w tym miso, natto , grzyby shiitake czy algi morskie, takie jak nori i wakame.

kokosy.jpg

Olej kokosowy okiem świadomego konsumenta

23.04.2018

Olej kokosowy zawiera aż 82% tłuszczów nasyconych, z którego to powodu, podobnie jak olej palmowy, odstaje od innych olejów roślinnych. Warto zaznaczyć, że olej kokosowy jest źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, przez co przypisuje mu się liczne prozdrowotne właściwości.

sol_1.jpg

Biała śmierć - o ukrytych źródłach soli w diecie

20.04.2018

Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Jakie są tego konsekwencje? Dowiedziono, że dieta bogata w sód stanowi czynnik ryzyka zawału mięśnia sercowego i udaru.

escherichiacoli.jpg

Przeszczepienie mikroflory kałowej

20.04.2018

Celem FMT jest korekcja dysbiozy, a zatem wymiana mikrobioty naturalnie bytującej w jelitach człowieka, której skład i funkcjonowanie zostały zaburzone (np. przez działanie antybiotyków) na nową, pochodzącą od zdrowego dawcy. FMT to dosłownie “przeszczepienie kału”.

truskawka.jpg

Neurogastronomia – o niezwykłej roli zmysłów w codziennym życiu

06.04.2018

Smak nie jest u człowieka zaliczany do zmysłów niezbędnych do przetrwania i zachowania zdrowia. Coraz częściej jednak postuluje się, że wiele mechanizmów rządzących fizjologią naszego organizmu nie jest w pełni poznanych.Jednym z nich niewątpliwie pozostaje smak, w kształtowaniu którego, jak się okazuje, bierze udział wiele innych zmysłów.

cukrzyca.jpg

Farmakoterapia cukrzycy. Dowiedz się, w jaki sposób działają leki, które zażywasz

06.04.2018

Cukrzyca jest chorobą o postępującym charakterze. Powikłania są bardzo poważne, dlatego też zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, farmakoterapia obniżająca hiperglikemię ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu i hamowaniu postępu przewlekłych powikłań cukrzycy.

fotolia_70301476_subscription_monthly_m.jpg

Czym są zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego?

03.04.2018

Istnieje szereg dolegliwości, dla których nie da się wskazać uchwytnej przyczyny w postaci zmian organicznych lub biochemicznych. Wiele z takich zaburzeń dotyka przewodu pokarmowego i określa się je mianem czynnościowych chorób układu pokarmowego.

background-1239436_960_720.jpg

Cytrusy w diecie redukcyjnej

28.03.2018

Przeprowadzenie kuracji cytrusowej jest wskazane dla każdego, kto chciałby pozbyć się z organizmu substancji szkodliwych, magazynowanych przez lata. Regularnie spożywanie owoców cytrusowych pomoże oczyścić organizm, korzystnie wpłynie na  redukcję masy ciała oraz znacząco poprawi stan skóry.

hand-tool-medicine-health-measurement-monitor-455443-pxhere.com.jpg

Indeks glikemiczny – niski czy wysoki ? Który lepszy ?

26.03.2018

Dieta oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym wywiera korzystny wpływ przede wszystkim w grupie chorych na cukrzycę. Stosowana jest również w przypadku zaburzeń  lipidowych i u osób zagrożonych chorobą niedokrwienną serca.  Wiele badań wskazuje na pozytywny wpływ diety o niskim IG w leczeniu chorób dietozależnych.

word-dry-bean-pattern-food-cooking-1201454-pxhere.com.jpg

Czy białko roślinne wystarczy?

23.03.2018

Z punktu widzenia zdrowotnego konieczne jest nie tylko dostarczenie z pokarmem odpowiedniej ilości danego białka, ale także, aby jego źródło było zróżnicowane. Co więc z osobami, które chcą lub muszą zrezygnować z białka zwierzęcego? Czy białko roślinne jest wystarczające dla organizmu?

woman-1031000_960_720.jpg

Dieta seniora XXI wieku

22.03.2018

Celem postępowania dietetycznego u osób starszych jest nie tylko opóźnianie procesów związanych ze starzeniem się, ale także dążenie do zachowania możliwie najlepszej sprawności ruchowej i intelektualnej przy zapewnieniu jak najwyższego komfortu życia.

fotolia_22008645_subscription_monthly_xl.jpg

Anemia megaloblastyczna – przypadłość kobieca

22.03.2018

Anemia megaloblastyczna to choroba, w której z powodu niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego zmniejsza się ilość wytwarzanych krwinek czerwonych lub ich jakość. 

fotolia_56300947_subscription_monthly_m.jpg

Leczenie żywieniowe - pożywienie w kroplówce

22.03.2018

Leczenie żywieniowe, nazywane inaczej żywieniem klinicznym, stanowi postępowanie lekarskie. Składniki pokarmowe dostarczane są w postaci zwykłych produktów odżywczych, płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania. 

cupcake-2565913_960_720.jpg

Wartości odżywcze kwiatów jadalnych

19.03.2018

Wiele kwiatów jest naturalnym źródłem związków biologicznie czynnych z korzyścią dla zdrowia ludzi. Obecne badania nad wartością odżywczą kwiatów jadalnych wskazują na wysoką zawartość składników mineralnych, witamin, błonnika oraz substancji śluzowych. 

fotolia_29135151_subscription_monthly_m.jpg

Siła nawyków żywieniowych, czyli dlaczego warto jeść uważnie. Mindful eating

12.03.2018

Uważność (ang. mindfulness), w tym uważne jedzenie (ang. mindful eating), wywodzi się z tradycji buddyjskich. Jej podstawowym (i w teorii pozornie prostym) złożeniem jest koncentracja na obecnej chwili, aktualnie wykonywanej czynności i towarzyszących jej odczuciach oraz unikanie oceniania. 

elder.jpg

Antyoksydanty w diecie - czyli co jeść aby zachować młody wygląd

05.03.2018

Skuteczne w walce z wolnymi rodnikami są związki o właściwościach przeciwutleniających, do których należą między innymi witamina A, C, E, polifenole oraz karotenoidy. Organizm nie syntetyzuje ich samodzielnie, więc konieczne jest dostarczanie ich z dietą.

kolorowy_kalafior.jpg

Nowa żywność 2018 r.

23.02.2018 r.

Zgodnie z definicją termin "nowa żywność" oznacza żywność lub jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 roku. Status nowej żywności mogą posiadać środki ogólnego spożycia, środki wzbogacane, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz suplementy diety.

zielona_herbata.jpg

Zielona herbata w świetle badań

09.02.2018

Każdy z nas nieraz słyszał o właściwościach prozdrowotnych zielonej herbaty, ale czy tak naprawdę jej spożycie może przynieść odczuwalne dla nas korzyści? 

dna_2_1.jpg

Jak dieta wykorzystuje indywidualne różnice w kodzie genetycznym

30.01.2018

Obecnie prowadzone badania mają na celu zidentyfikowanie różnic na poziomie genetycznym, które wykazują znaczenie kliniczne, a także wykorzystać je do tworzenia specjalnych planów żywieniowych i rozwoju dietetyki spersonalizowanej.

bakterie_2.jpg

Mikroflora jelitowa - jelita, bakterie i mózg- co mają wspólnego?

24.01.2018

W ostatnich latach wśród naukowców pojawiło się duże zainteresowanie związkiem pomiędzy mikrobiotą jelitową (czyli mikroorganizmami bytującymi w przewodzie pokarmowym) a pracą układu nerwowego. Początkowo może się to wydawać dziwne, w końcu co mogą mieć wspólnego bakterie w jelicie z naszym mózgiem?

struszek.jpg

Terapeutyczny potencjał żywienia, czyli....

22.01.2018

W obliczu starzenia się populacji, profilaktyka i opóźnianie rozwoju chorób związanych z wiekiem staje się nadrzędnym celem nauki i medycyny. W ostatnich latach opublikowano kilka niezwykle ciekawych badań z zakresu wykorzystania żywienia w zapobieganiu utraty funkcji fizjologicznych naszego organizmu w czasie. 

no-gluten-bread.jpg

Dieta bezglutenowa - między koniecznością a modą

19.01.2018

Temat równie modny, co kontrowersyjny, domaga się odpowiedzi na pytanie: komu ta dieta faktycznie jest dedykowana? Aby udzielić rzetelnej odpowiedzi, warto zapoznać się z treścią aktualnych wytycznych i wiarygodnych doniesień naukowych.

ortoreksja_3.jpg

Ortorektyk - cechy osobowości

18.01.2018

Wraz z większą świadomością społeczeństwa na temat zdrowia coraz więcej osób zaczęło przestrzegać zasad racjonalnego odżywania. Zaczęto zwracać dużą uwagę na produkty spożywcze, ich pochodzenie oraz jakość. Jednak przesadne dbanie o zdrowie paradoksalnie może doprowadzić do poważnej choroby.

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

image_1.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

image_3.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

image_5.jpg

Paweł Janus

Kraków

image_20.jpg

Olga Mrawiec

Warszawa


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...