akademia dietetyki

Czy częste spożywanie ryb może uchronić przed utratą słuchu?


Wśród korzyści z jedzenia ryb wymienia się głównie obniżanie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i chorób naczyniowych mózgu. Tymczasem okazuje się, że składniki zawarte w rybim mięsie mają również inne, zaskakujące działania. Jednym z nich jest wspomaganie... słuchu.

  • wpływ żywienia na słuch

Nabyta, postępująca wraz z wiekiem utrata słuchu jest bardzo rozpowszechnionym schorzeniem i bezsprzecznie związana jest z procesami starzenia się organizmu. Niestety, dla osób w podeszłym wieku stanowi ona czynnik znacznie obniżający jakość życia i utrudniający prawidłowe funkcjonowanie w społeczeństwie. Najprostsze czynności dnia codziennego zaczynają sprawiać problem, a zdobycie aparatu słuchowego nie zawsze jest proste. Poza tym wiele osób z różnych powodów wzbrania się przed jego noszeniem. Jest to bądź co bądź dodatkowe urządzenie, od którego jesteśmy zależni i nigdy nie zastąpi ono w pełni naturalnego narządu słuchu. Z tego powodu warto szukać sposobów zapobieżenia zmianom inwolucyjnym prowadzącym do utraty słuchu. Nadzieję budzą badania na temat korzyści płynących ze spożywania ryb.

ryby a słuch

Ryby są źródłem dobrze przyswajalnego białka o dużej wartości odżywczej. Jednak o ich szczególnych właściwościach decydują przede wszystkim zawarte w nich tłuszcze. W tłuszczu ryb morskich znajdują się duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z rodziny n-3. Oprócz tego, w porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych, ryby dostarczają więcej potasu i magnezu, ale niestety również fosforu (którego i tak w diecie Polaków jest zbyt dużo). Gatunki morskie stanowią podstawowe naturalne źródło jodu. Wszystkie ryby zawierają znaczące ilości witamin z grupy B, a gatunki tłuste dodatkowo A i D. Spożycie ryb w Polsce jest obecnie większe niż w ubiegłym stuleciu, wciąż jednak uważa się je za niewystarczające.

W opublikowanym w 2014 roku badaniu będącym częścią Nurses’ Health Study II stwierdzono, że istnieje odwrotna zależność między spożywaniem ryb i owoców morza a ryzykiem wystąpienia nabytej utraty słuchu u kobiet. Oznacza to, że im wyższe spożycie ryb, tym lepsza ochrona przed niedosłuchem. Co ciekawe, tak korzystny efekt zaobserwowano dla wszystkich rodzajów ryb (zarówno o ciemnym, jak i jasnym mięsie, a nawet dla konserw z tuńczyka), jak również dla owoców morza. Zbadano również wpływ wysokiego spożycia samego składnika pokarmowego, jakim są kwasy tłuszczowe n-3, na częstość występowania nabytej utraty słuchu. Odnotowano pozytywny efekt dla kwasów długołańcuchowych (EPA i DHA), których źródłem są właśnie ryby. Pozwala to przypuszczać, że właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za prozdrowotne właściwości ryb w zakresie profilaktyki utraty słuchu. Mechanizmu korzystnego działania badacze dopatrują się w poprawie ukrwienia struktur ucha wewnętrznego (głównie ślimaka). Odpowiednie dotlenienie tkanek, sprawne dostarczanie glukozy i odprowadzanie zbędnych produktów metabolizmu warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu słuchu, a co za tym idzie, niezaburzone wieloletnie odbieranie dźwięków.

wpływ diety na słuch

Rekomendowane spożycie ryb, przyczyniające się do profilaktyki chorób (m.in. niedosłuchu), to co najmniej dwie porcje (po 150-200g) tygodniowo. Istotne jest, by ryby przyrządzać we właściwy sposób. Zbyt długa obróbka w bardzo wysokiej temperaturze (smażenie) powoduje rozkład dobroczynnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także przyczynia się do powstawania związków rakotwórczych.
 

Ryby i owoce morza najlepiej spożywać w postaci gotowanej (tradycyjnie lub na parze) albo pieczonej bez dodatku tłuszczu. Można podawać je z sosami (np. koperkowym, chrzanowym), które poprawiają smak potrawy i ułatwiają przełykanie, co jest szczególnie istotne dla osób starszych, mających problemy z gryzieniem i suchością w ustach.
 

W przypadku niektórych chorób wpływ diety jest oczywisty. Postępująca z wiekiem utrata słuchu do takich nie należy – mało kto kojarzy ją z nieprawidłowym żywieniem. A jednak wyniki badań potwierdzają, że pewne składniki mogą mieć wpływ nawet na choroby narządów tak bardzo oddalonych od przewodu pokarmowego jak ucho.
 

Piśmiennictwo:

1. Curhan SG, Eavey RD, Wang M, Rimm EB et al., Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women, Am J Clin Nutr 2014;100:1371–7.

2. Gawęcki J (red.), Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN, Warszawa 2010.

 

autor:
Agata Jagielska
dietetyk
absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź