akademia dietetyki

Bulimia - niebezpieczna choroba psychosomatyczna


Bulimia (bulimia nervosa) określana mianem żarłoczności psychicznej jest przewlekłą chorobą psychosomatyczną z grupy zaburzeń odżywiania. Chorzy odczuwają znacząca rozbieżność między idealnym obrazem a realnym obrazem ciała. Bulimię cechują epizody jedzenia pokarmów w ilościach większych niż przeciętny człowiek byłby w stanie zjeść w danym czasie i okolicznościach, z towarzyszącym poczuciem braku jakiejkolwiek kontroli nad objadaniem się. Pojawiają się powtarzające zachowania kompensacyjne, takie jak wzbudzane wymioty, nadmierne używanie środków przeczyszczających i moczopędnych, poszczenie lub nadmierne uprawianie ćwiczeń. Zmieniony wzór jedzenia w bulimii prowadzi często do nadwagi oraz otyłości. 

  • Bulimia - diagnoza i leczenie

Schorzenie dotyka mężczyzn i kobiety (u których choroba rozwija się dziesięciokrotnie częściej). Bulimia pojawia się najczęściej pomiędzy 16 a 40 rokiem życia; początki choroby to wiek wkraczania w dorosłość (18-19 lat). Dzieci zapadają na nią niezwykle rzadko.
 

Objawy

Do głównych symptomów bulimii należy nadmierne objadanie się – jedzenie w wyodrębnionym okresie ilości pożywienia, która przekracza to, co ogół populacji zjadłby w podobnym czasie i okolicznościach.  Chory stosuje metody służących pozbyciu się spożytego pokarmu. Zachowania kompensacyjne dzielimy na postać z przeczyszczaniem (prowokacja wymiotów, nadużywanie leków, wlewów przeczyszczających  oraz leków moczopędnych) lub bez (chory stosuje głodówki, ćwiczy nadmiernie).

bulimik - chory na bulimie

O bulimii sugerują:

- znaczne wahania masy ciała
- obsesyjne traktowanie jedzenia
- okresy objadania się (poczucie przymusu jedzenia)
- okresy stosowania głodówek
- depresja oraz niepokój, rozdrażnienia
- obrażenia grzbietowych powierzchni dłoni spowodowane częstym prowokowaniem odruchu wymiotnego (objaw Russella)
- przeznaczanie sporych kwot pieniężnych na produkty spożywcze
- zniekształcone myślenie, wydawanie fałszywych określeń dotyczących wagi i wyglądu
- wyobcowanie (zerwanie więzi rodzinnych, kontaktów towarzyskich)

Czynniki ryzyka

Czynniki oddziałujące w dzieciństwie i okresie dojrzewania takie jak: objadanie się przez całą rodzinę, wysokie wymagania rodzicielskie, konflikty w rodzinie, nieprawidłowa masa ciała (otyłość) korelują z ryzykiem rozwoju bulimii. Podobnie jak w anoreksji bardziej predysponowana do wystąpienia zaburzenia jest płeć żeńska. Wskazuje się również, że okresy stosowania diet (ze znaczącą restrykcją kalorii) lub poszczenia, po których następują wzbudzone przez dietę akty objadania się poprzedzają bulimię. Liczne badania dowodzą na zależność między występowaniem zaburzeń psychicznych u rodziców a rozwojem żarłoczności psychicznej u dzieci. Niewielką rolę odgrywa nadużywanie substancji psychoaktywnych i zaburzenia nastroju u rodziców (wielki epizod depresyjny). 

bulimia - choroba psychosomatyczna

Diagnoza

Kryteriami diagnostycznymi choroby są:

  • powtarzające się napady gwałtownego objadania się (szybkie przyjmowanie bardzo dużych ilości pożywienia), przy utracie kontroli nad ilością i kalorycznością przyjmowanych pokarmów
  • stosowanie nieprawidłowych zachowań kompensacyjnych celem przeciwdziałania przyrostowi masy ciała (prowokowanie wymiotów, stosowanie środków przeczyszczających, moczopędnych, lewatyw, ścisłej diety, intensywnych ćwiczeń fizycznych)
  • samoocena zawężona głównie do sylwetki i masy ciała

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychiatrycznego żarłoczność psychiczną stwierdzamy, gdy akty przejadania się występują co najmniej 2 razy w tygodniu przez okres 3 miesięcy. Poza często występującą nadmierną wagą ciała, pojawiają się również specyficzne, dysfunkcjonalne zachowania i myśli. 

Powikłania

W przebiegu bulimii występują następujące powikłania somatyczne:

  • zaburzenia rytmu serca (z powodu zmian elektrolitowych)
  • hipokaliemia (obniżone stężenie potasu) w wyniku stosowania środków przeczyszczających, odwadniających i prowokowania wymiotów
  • obrzęk ślinianek przyusznych
  • próchnica zębów, erozja szkliwa
  • nadżerki i owrzodzenia dziąseł, jamy ustnej, gardła
  • zaburzenia miesiączkowania
  • torbiele jajników (u 70 procent bulimiczek)
  • niepłodność (cykle bezowulacyjne)
kontrola rodzicielska a bulimia

Profilaktyka

Nie istnieją metody, które w pełni skutecznie zapobiegają rozwojowi choroby co wynika z jej wieloczynnikowości i indywidualnej, osobniczej predyspozycji. Liczne badania dowodzą, że nadmierna kontrola rodzicielska dotycząca tego, co i kiedy dzieci spożywają może sprawić zaniechanie przez nie kontroli nad częstością i rodzajem spożywanego pokarmu (w zależności od sygnałów z ośrodka głodu i sytości) co przekłada się na rozwój zaburzeń odżywiania w przyszłości. Istotne jest zachowanie pozytywnej: atmosfery podczas przygotowywania, spożywania posiłków oraz relacji na linii rodzic – dziecko. Wskazane jest unikanie wydawania opinii łączących wygląd i jedzenie („ wyglądasz rewelacyjnie, chyba schudłaś/eś?”). Starajmy się nie utwierdzać chorego w przekonaniu, że nienaganna sylwetka jest kluczem do osiągania sukcesów w życiu. 

Lekarze

Wskazana jest konsultacja z wieloma specjalistami, w tym: lekarzem rodzinnym, psychiatrą, psychologiem oraz dietetykiem zajmującym się zaburzeniami odżywiania. W celu znalezienia dobrego specjalisty warto poszukać rekomendację i opinię na forach medycznych bądź grupach wsparcia dla osób cierpiących na bulimię.

W przypadku młodzieży nie należy pomijać bilansów zdrowia (wykonywanych w szkołach oraz przychodniach), które są kompleksowymi badaniami umożliwiającymi wczesne zdiagnozowanie choroby. Pożądana jest konsultacja z dietetykiem specjalizującym się w zaburzeniach odżywiania. Specjalista z tego zakresu może pomóc rozwiązać praktyczne aspekty dotyczące diety w czasie trwanie procesu leczniczego a także wskaże jak komponować posiłki.
 

Piśmiennictwo:

  1. Horst – Sikorska W., Ignaszak – Szczepaniak M.,”Rola jadłowstrętu psychicznego w rozwoju wtórnej osteoporozy z uwzględnieniem ryzyka złamań kości”, Endokrynologia Polska, Tom 62, Zeszyt Edukacyjny III, 2011. 
  2. Janiec W.,”Kompendium Farmakologii”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
  3. Jarosz M.,”Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
  4. Łuszczyńska A.,”Nadwaga i otyłość. Interwencje psychologiczne”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
  5. Sobotka L.,”Podstawy żywienia klinicznego”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

autor:
mgr Monika Gackowska
dietetyk, analityk medyczny
absolwentka Collegium Medicum w Bydgoszczy

« Powrót do bazy wiedzy

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź