akademia dietetyki

Baza wiedzy


rodzaje-glodowek.jpg

Jaką głodówkę wybrać? - rodzaje głodówek

19.04.2017

Jest wiele odmian głodówek które choć bazują na jednym mechanizmie to sposób ich prowadzenia jest różny. Dlatego najważniejsze jest aby dobrać długość i metodę głodówki do własnego organizmu.

spirulina-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosc-odzywcza.jpg

Spirulina - właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie

11.04.2017

Rynek ze zdrową żywnością obfituje z dnia na dzień w coraz to nowsze środki spożywcze. Od niedawna obserwuje się coraz szersze zainteresowanie algami morskimi

glodowka-etapy.jpg

Etapy głodówek - zmiany zachodzące w organizmie

03.04.2017

Mechanizm działania głodówek na ludzki organizm badany był od wieków. Naukowa akceptacja tej restrykcyjnej diety opierała sie na dowodach świadczących o jej skuteczności.

erytrol-zastosowanie-wady-i-zalety.jpg

Zalety i wady erytrolu - zastosowanie słodzika

31.03.2017

Erytrol – błyszczący, biały, kryształowy proszek przypominający cukier stołowy. Zastosowanie? Niskokaloryczny słodzik nadający słodki smak produktom spożywczym, pozyskiwany na drodze fermentacji. 

zmiany-w-mozgu-u-anorektyczki.jpg

Zmiany w budowie i funkcjonowaniu układu nerwowego u anorektyków

28.03.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu anoreksja była traktowana jako zaburzenie będące skutkiem uszkodzenia podwzgórza, obecnie jest zaklasyfikowana jako zaburzenie psychiczne.

mniszek-lekarski-wykorzystanie.jpg

Wykorzystanie mniszka lekarskiego i pokrzywy zwyczajnej w kuchni

20.03.2017

Natura jest bogata w najzdrowsze, najwspanialsze i najtańsze rośliny zielarskie. Dziś kiedy powraca moda na zdrową ekologiczną żywność, warto zwrócić uwagę na właściwości chwastów.

na-glodowce-marchewka.jpg

Wpływ głodówki na metabolizm

20.03.2017

Głodówka to specyficzny sposób żywienia - mająca na celu całkowite wyeliminowanie pokarmów, a czasami także wody i innych napojów, wyeliminowanie produktów kalorycznych, tłustych i ciężkostrawnych lub niektórych grup produktów takich jak mięso.

cel-odchudzanie-motywacja.jpg

Odchudzanie zaczyna się w głowie

16.03.2017

Dokładne, mierzalne, ambitne... cele. Rzucamy papierosy, kilogramy w zamian za regularność uprawiania sportu, systematyczność nauki języka obcego i konsekwencję w spełnianiu swojej listy marzeń. 

cechy-osobowosci-osob-chorych-na-anoreksje.jpg

Cechy osobowościowe osób chorych na anoreksję

14.03.2017

Najwcześniejsze opisy świadomego ograniczania ilości pożywienia które doprowadzało do wyniszczenia organizmu pochodzą ze starożytności i średniowiecza.

glodowka-psychika-czlowieka.jpg

Wpływ głodówki na psychikę człowieka

09.03.2017

Jedzenie to sposób na zaspokojenie potrzeb nie tylko fizjologicznych, ale także emocjonalnych. Nieodpowiednia ilość energii oraz składników odżywczych znacząco wpływa nie tylko na organizm, ale także na psychikę

mniszek-lekarski-laka.jpg

Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie

08.03.2017

Mniszek lekarski zwany często  mleczem, dmuchawcem, brodawnikiem, męską stałością, wilczym zębem, wolim okiem, popią główką, żabim kwiatem, gołębim grochem, mlecznicą ma wiele wartości odżywczych.

rokitnik-wlasciwosci-prozdrowotne.jpg

Prozdrowotne właściwości rokitnika

07.03.2017

Poprawa warunków i stylu życia na przestrzeni ostatnich lat spowodowała wzrost zainteresowania utrzymaniem dobrego stanu zdrowia oraz spowolnieniem procesów starzenia przez wprowadzenie zmian w sposobie żywienia.

mleko-antyoksydanty.jpg

Antyoksydanty zawarte w mleku

07.03.2017

W produktach pochodzenia mlecznego oraz w samym mleku krowim znajdują się liczne antyoksydanty. Do najważniejszych i najliczniej występujących w mleku antyoksydantów zalicza się witamina E, witamina A oraz koenzym Q₁₀.

jedzenie-co-nas-zacheca-do-jedzenia.jpg

Co popycha nas do jedzenia?

06.03.2017

Głód jest reakcją organizmu na brak odpowiednich składników pokarmowych. Jeżeli nastąpiła długa przerwa w dostarczaniu pożywienia, żołądek zaczyna się upominać, wysyłając jednoznaczne sygnały. 

pokrzywa-zwyczajna-wlasciwosci-zdrowotne_1.jpg

Pokrzywa zwyczajna - niedoceniona źródło zdrowia

03.03.2017

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) o innych nazwach: pokrzywa dwupienna, pokrzywa wielka, pokrzywa parząca, żagajka wielka, koprywa, żogawka.

anoreksja-problem-zaburzen-odzywiania.jpg

Anoreksja - czym jest i jak ją leczyć?

03.03.2017

Anorexia nervosa, inaczej jadłowstręt psychiczny, jest zespołem chorobowym który polega na świadomych ograniczeniach w przyjmowaniu pokarmu.

glodowka-talerz-i-widalec.jpg

Głodówka lecznicza - dawniej a dziś

02.03.2017

Dobrowolnie podejmowane głodówki, czy w celach leczniczych czy będących wynikiem zaburzeń odżywiania, są tematem kontrowersyjnym i pełnym stereotypów oraz mitów.

blonnik-w-nasionach_1.jpg

Błonnik pokarmowy - wpływ na częstość wypróźnień

17.02.2017

Błonnik ma wpływ na odczuwanie sytości i absorpcję energii dzięki czemu stanowi czynnik wspomagający zwalczanie otyłości, która ma ścisły związek z występowaniem cukrzycy typu 2.

mleko-sojowe.jpg

Soja i mleko sojowe - wartość odżywcza i zdrowotna

16.02.2017

Porównując soję z innymi nasionami zbóż i nasionami roślin strączkowych, stwierdza się, że jest ona niezwykle bogata w kwasy tłuszczowe.

kultura-zywienia.jpg

Kultura kulinarna - zmiana w sposobie żywienia

16.02.2017

Posiłek jest wspólnotą osób o podobnym statusie. Ta niepisana zasada obowiązuje w świadomości ludzkiej od bardzo dawna.

zrywanie-owocow-kakaowca.jpg

Prozdrowotne właściwości owoców kakaowca

15.02.2017

W ostatnim czasie coraz większe zainteresowanie budzą szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym polifenole. 

owsianka-z-jagodami.jpg

Owies – bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych

14.02.2017

Owies uznawany jest za atrakcyjne i bardzo wartościowe zboże, ze względu na jego korzystny wpływ na organizm człowieka oraz właściwości prozdrowotne.

dieta-bezglutenowa-pieczywo.jpg

Gluten - winny dolegliwościom? - dieta bezglutenowa

13.02.2017

Od jakiegoś czasu, z każdej strony, gluten posądza się o przysparzanie szeregu dolegliwości.

owoce-jagodowe-flawonoidy.jpg

Flawonoidy – dzisiejszy temat dietetyki

13.02.2017

W ostatnich latach szczególnym zainteresowaniem w świecie nauki cieszą się związki polifenolowe –głównie bioflawonoidy.

witamina-d-slonce-slonecznik.jpg

Rola witaminy D - najlepsze źródła w diecie

11.02.2017

Witaminy są potrzebne człowiekowi do właściwego wzrostu i rozwoju. Są to cząstki organiczne, które nie dostarczają energii, ale pomagają w metabolizmie makroskładników.

O nas

akredytacja-kuratorium-oswiaty.jpg

Akademia Dietetyki jest wyspecjalizowaną placówką oświatową, której organem założycielskim jest Fundacja Rozwoju Kapitału Ludzkiego.

więcej...

Nasi wykładowcy

mama-klinika.jpg

Agnieszka Guligowska

dyrektor merytoryczny

sylwia-szota-dietetyk-gdansk_2.jpg

Sylwia Szota

Gdańsk

dietetyk-krakow.jpg

Paweł Janus

Kraków

dietetyk-dariusz-kaput-wykladowca-dietetyki.jpg

Dariusz Kaput

Rzeszów

robert-korczak-dietetyk-z-warszawy.jpg

Robert Korczak

trener personalny


Dla uczestników szkoleń

akademia-dietetyki-regulamin.jpg

Regulamin

Regulamin placówki oświatowej "Akademia Dietetyki" - Centrum Kształcenia Ustawicznego...

więcej...

absolwent-dietetyki.jpg

Co potrafią nasi absolwenci?

Absolwenci Akademii Dietetyki są profesjonalnie przygotowani do pracy w obszarze dietetyki...

więcej...

egzamin-dietetyk.jpg

Literatura obowiązkowa i uzupełniająca

czyli, co warto przeczytać, aby wiedziec więcej...

więcej...

kurs-dietetyki.jpg

Niezbędnik kursanta

czyli, co każdy uczestnik szkolenia wiedzieć powinien... 

więcej...


Wyróżnienia, podstawy prawne

kuratorium-oswiaty-w-lodzi.jpg

Akredytacja Kuratora Oświaty w Łodzi

Najwyższa jakość naszych szkoleń została potwierdzona przyznaniem akredytacji Kuratora Oświaty w Łodzi.

więcej...

Egzamin potwierdzający przygotowanie do zawodu

Kurs zaawansowany dietetyki kończy się egzaminem umożliwiającym potwierdzenie przygotowania do zawodu dietetyk.

więcej...

Zaświadczenia

Akademia Dietetyki jako placówka oświatowa, ma prawo wydawania zaświadczeń o ukończeniu danego szkolenia na drukach MEN.

więcej...

Opinie o Akademii Dietetyki 

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Lublinie - opinie

"Program szkolenia był zgodny z moimi oczekiwaniami. Materiał przekazywany w sposób jasny i klarowny. Kurs podstawowy zachęcił do poszerzania swojej wiedzy na kursie zaawansowanym."

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Gdańsku - opinie

"Organizowany przez Akademię Dietetyki kurs oceniam jak najbardziej pozytywnie. Jego forma w zadawalającym stopniu spełniła moje oczekiwania, ponieważ poza uzyskaniem wiedzy teoretycznej, nauczyłam się wielu praktycznych rzeczy."

opinia.jpg

Kurs dietetyki we Wrocławiu - opinie

"Wiedza oraz sposób przekazywania informacji był na najwyższym poziomie. Bardzo miła i sympatyczna atmosfera[...]"

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Warszawie - opinie

Na szkolenie szłam "z przymusu zawodowego" a już po pierwszym spotkaniu wiedziałam, że to była bardzo dobra decyzja. Uważam, że każdy kto chce świadomie  żyć powinien takie szkolenie przejść.

więcej...

opinia.jpg

Kurs dietetyki w Katowicach - opinie

Jako uczestnicy kursu podstawowego oraz zaawansowanego z zakresu dietetyki realizowanego w Państwa Akademii, chcielibyśmy wyrazić swoją opinię na temat prowadzącej zajęcia...

więcej... 

opinia.jpg

Kursy z dietetyki dla seniorów w Łodzi - opinie

Opinie osób po 60 roku życia na temat kursów dla seniorów w Łodzi realizowanych w ramach projektu "Zdrowa dojrzałość: wolontariat kompetencji z zakresu dietetyki" prowadzonego w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS)

więcej...


Copyright © 2012 Akademia Dietetyki
strony internetowe łódź